Degustare de vinuri de la crame renumite din tara

oct. 14, 2021 Sponsori

Si pentru ca dupa efortul depus pe apa trebuie putina relaxare, ne-am gandit ca in fiecare seara, impreuna cu gazda noastra, New Egreta Resort sa oferim participantilor degustari de vinuri de la crame de top de la noi din tara.

CRAMA STRAMUTATA

Podgoria noastra de vita-de-vie se afla in satul Chitorani, comuna Bucov, Dealu Mare si reprezinta un etalon de calitate pentru vinurile pe care le producem. Cu o istorie şi o tradiţie viticolă bogată, care îşi întinde originile până în vremea dacilor, podgoria Dealu Mare întruneşte aceleaşi condiţii geografice şi climaterice ca regiunile Bordeaux şi Toscana. Aici, strugurii se bucură de soare, în medie, cu 14 zile în plus pe an faţă de alte zone ale României. Boabele au la dispoziţie mai mult timp pentru acumulări calitative şi se culeg doar toamna târziu, când pământul gras, lutos şi nisipos, şi generozitatea soarelui i-au umplut de o dulceaţă şi o aromă unice. În total, podgoria Dealu Mare se întinde pe o suprafaţă compactă, de 70 de kilometri şi aproape 14.500 de hectare.

Poate va intrebati de unde denumirea de ,,Crama Stramutata’’, asadar, pe scurt, acum cativa ani am intrat in posesia unei crame din piatra naturala care urmeaza sa fie demontata bucata cu bucata (piatra cu piatra) si reasamblata in mijlocul plantatiei de vita de vie, de aici si numele acesteia.

In prezent detinem 3ha de Sauvignon Blanc, plantatie de 50 de ani si cate 0,8ha din 4 soiuri pentru vinuri rosii, soiuri provenite din vita-de-vie tanara, ce aduc cinste zonei: Merlot, Syrah, Feteasca Neagra si Cabernet. Acestea sunt inconjurate de 1ha de vita-de-vie de masa si o livada foarte generoasa, departe de aglomeratia urbana.

In unele zile suntem chiar vizitati de invitati simpatici, caprioarele si fazanii.
Vinurile noastre sunt reprezentate de:
-Capricii de Doamna, o Feteasca Neagra violet-rubiniu inchis, cu arome de prune uscate, visine negre, mure, coacaze si cu un perfect echilibru intre miros si gust. Recomandam servirea acestuia intr-un pahar supradimensionat, pentru a va bucura de toate aromele acestuia, arome ce se dezvaluie treptat.
-Negru de Valahia, obtinut dintr-un Cabernet Sauvignon, zis si Regele Vinurilor. Este un vin corpulent, cu miros de gem de prune, prune uscate, zmeura, mure. Este un vin plin de emotie si eleganta.
Tot in gama Negru de Valahia se regaseste si un Merlot obtinut din primii struguri culesi din vita-de-vie tanara. Este un vin rosu cu buchet floral caracteristic, cu un continut ponderat de tanini.
-Roze de Valahia, obtinut din Merlot si Syrah. Este un vin cu aroma fructata si o aciditate buna.
-Alb de Valahia, un Sauvignon Blanc plin de viata, aromat, cu note de soc.
Valorile noastre
Vinul bun pleaca din vie.

Struguri de calitate, vin pretios.

***

DOMENIUL ARISTITEI

Domeniul este situat în Valea Călugarească, satul Nicovani. Deține 4 ha cultivate cu viță de vie și o cramă boutique nouă, dotată cu utilaje ultramoderne de vinificație ce are o capacitate de producție de 100000 lt.

Valea Nicovani este datată ca parte a localității încă din secolul XV. Are o veche tradiție în cultivarea viței de vie și producerea vinului. La începutul secolului XX aici aveau conace cu vii o serie de oameni importanți la acea vreme. Printre aceștia și Ion Bujoiu, om politic, fost ministru al economiei în perioada interbelică. Familiei Bujoiu i-a aparținut acest domeniu pâna în 1947, iar după 1989 este retrocedat moștenitorilor familiei, de la care în 2013 cumpără D-ra Bianca Ioniță, redenumind domeniul dupa mama sa, D-na Adina Aristița Ioniță.

Aceasta este pe scurt istoria noului brand Domeniul Aristiței, ce își propune să continue arta vinului în Valea Călugărească.

***

DOMENIUL BOGDAN

Totul începe de la strugure!
În natură totul este culoare, ritm, sunet, respirație, lumină și vibrație.
Domeniul Bogdan redă toate aceste elemente naturale cu vinuri create prin „arta alegerii momentului potrivit” strâns legată de vibrația călătoriei lunii in cele 12 constelații.
Tradiția și respectul față de ambient sunt puse într-un context modern pe o plantație de viță de vie biodinamică, generos extinsă pe 153 hectare, în apropierea localității Peștera din județul Constanta.
Din dorința de a avea o viață și o hrană mai sănătoase, Domeniul Bogdan alege agricultura biodinamică. Aceasta este un tezaur de conștiințe străvechi care îmbrățișează experiența milenară a omului în armonie cu ritmurile naturii, prin care se dă impuls maxim proprietăților organoleptice și senzoriale ale strugurilor.
Secretul unui vin bun sunt strugurii gustoși si sănătoși!
***

CRAMELE JIDVEI

Jidvei prelucrează anual peste 25 de milioane kg de struguri, iar plantațiile grupului sunt autorizate de către O.N.V.P.V. pentru obținerea vinurilor cu denumire de origine controlată – D.O.C. În zona D.O.C. Târnave Jidvei, sub denumirea Jidvei, se produc unele dintre cele mai apreciate vinuri și spumante românești. Calitatea acestora este confirmată, an de an, de medaliile obținute la prestigioase competiții internaționale. Vinurile Jidvei au fost distinse în ultimii 10 ani cu peste 500 de medalii.

Începând cu anul 1999, beneficiile tehnicii moderne au venit să sprijine valorificarea tradiției, grație investițiilor care au urmărit optimizarea proceselor tehnologice din crame, pentru a asigura calitatea şi tipicitatea vinurilor noastre.

Jidvei dispune de patru crame situate la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu, dotate cu cele mai performante echipamente și cu o capacitate de stocare impresionantă de peste 35 de milioane de litri. În aceste crame, grație artei oenologilor noștri, dar și echipamentelor și tehnologiilor de ultimă generație, Jidvei produce, an de an, vinuri de calitate, care păstrează vocația arealului viticol (terroire viticole).

***

CRAMA NAVIGO

Crama Navigo este o cramă nouă, modernă, situată într-un spațiu încărcat de istorie care reunește toate elementele necesare cultivării viței-de-vie: solul nisipos, lumina și căldura soarelui, influența răcoritoare a Dunării, a Mării Negre și a vântului, cantitățile reduse de precipitații din perioada de coacere.

Numele cramei a fost inspirat de curajul și tenacitatea navigatorilor greci, cei care au străbătut apele și au ajuns la pământurile generoase ale Dobrogei, împământenind aici cultura viței-de-vie, dar și de ampla dimensiune multiculturală a spațiului dobrogean ce poartă amprenta comunităților formate de popoarele care s-au stabilit de-a lungul timpului aici grație navigației și comerțului.

Totodată, Navigo este o invitație de a descoperi, de a îndrăzni să te aventurezi, să navighezi și să descoperi o altă lume. Lumea vinului.

***

CRAMA LEBADA NEAGRA

Lebăda Neagră este o cramă-boutique localizată la Sarica Niculițel, una dintre cele mai vechi podgorii din Dobrogea, în imediata vecinătate a Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Pe aceste plaiuri, vița de vie beneficiază de condiții pedoclimatice unice:  expunerea nordică în totalitatea ei,  vecinătatea cu lacurile riverane Dunării și păduri întinse, strugurii obtinuți aici având caracteristici care conferă vinurilor un tipic neîntâlnit în alte areale viticole.

Viile sunt întinse pe 30 de hectare, pe care sunt plantate soiuri precum Aligote, Sauvignon Blanc, Merlot și Fetească Neagră.

Începând cu anul 2016, când a fost plantată vița de vie, s-a investit constant în dotarea cramei cu echipamente de vinificație de calitate superioară.

În prezent, crama deține tancuri de inox cu temperatură controlată, unitate de zdrobire, presă pneumatică închisă, combină pentru recoltat strugurii, remorcă hidraulică pentru transportul strugurilor, butoaie din stejar franțuzesc și stejar american.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

English EN Română RO Svenska SV